lördag 28 december 2013

Tandsten på hund och katt

Luktar din hund eller katt illa ur munnen?

Det finns många orsaker till illaluktande munnar men i dagens inlägg tar jag upp en anledning, nämligen tandsten.
Vad är tandsten?
Tandsten orsakas av bakteriebeläggningar som sätter sig på tanden. Ofta drabbas kindtänderna först och beläggningarna sprider sig sedan framåt canintänderna, dvs "huggtänderna".
När bakterierna inte borstas bort bildas lager på lager av bakterier som med tiden bildar en hård yta, det som i sin tur kallas tandsten. 

Kraftig tandstensbeläggning på hund
Hur tar man bort tandsten?Tandsten som på bilden måste tas bort med hjälp av ultraljud eftersom det sitter så pass hårt på tandytan att man inte kan skrapa bort den manuellt med en tandskrapa. Kontakta din veterinärklinik och boka in en tid så tas tandstenen bort när ditt djur ligger under narkos.
Vad händer om jag inte tar bort tandsten?Då ökar risken för tandköttsinflammation, tandlossning och varfyllda tandfickor. Eftersom bakterierna inte tas bort kommer bakterierna slutligen hamna på tandköttet och även runt tandrötterna. När bakterierna har nått till tandrötterna börjar det bildas var eftersom det är ett perfekt ställe för bakterier att frodas i. Tandhålan fylls och slutligen tappar tandroten fästet från käken och blir lös.
Gör det ont att ha tandsten?Ja, det kan absolut göra ont.
Går det så pass långt att inflammationerna blommar upp och tänderna blir lösa så är det många hundar och katter som får svårt att äta. Tänk själv hur det skulle kännas och äta knäckebröd med lösa tänder?
Hur förebygger man tandsten?
Det ända man kan göra för att verkligen förebygga tandsten är att borsta tänderna på sin hund eller katt eller alt. skrapa bort beläggningar innan det blir tandsten med en tandskrapa. Det finns många företag som gör "veterinär"produkter som påstås ha en bra effekt på tandsten. Idag finns det kosttillskott, tuggben, munvatten, tabletter osv osv. MEN ni ska veta att det inte finns någon bevisad vetenskaplig effekt. Däremot finns det foder som är designat för att hunden eller katten ska få mer tungmotstånd och på sådant sätt ska tandstenen lossna. Därför kan jag tycka att fodret får ett plus men andra produkter som kosttillskott, tuggben, munvatten mm får ett minus. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar